Szkolny Konkurs „Dynia w roli głównej i jej podobne”

5 listopada odbył się Szkolny Konkurs „Dynia w roli głównej i jej podobne”.

Celem konkursu było przede wszystkim propagowanie potraw z warzyw sezonowych, a także promocja młodych talentów, rozwijanie i pogłębianie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, doskonalenie umiejętności zawodowych, pobudzanie inicjatywy i pomysłowości oraz integracja uczniów naszej szkoły.

Wszystkie potrawy były wykonywane w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły. Zespoły miały 120 minut na przygotowanie i podanie potraw konkursowych.

Uczniowie przygotowywali potrawy z dyni, kabaczków i cukinii. Były to główne składniki potrawy.

Przygotowywali zupy, dania główne, zakąski i desery.

Do konkursu zgłosiło się 12 dwuosobowych zespołów z klas technikum i ZSZ.

  1. Laura Gawin i Anna Krych z klasy I dT (korzenne ciasto dyniowe)
  2. Kornelia Ochmańska i Maksymilian Wysoczański z klasy I dT (dynia faszerowana)
  3. Karolina Koch i Dawid Bareja z  klasy If (tarta z cukinią)
  4. Oliwia Rapita i Grażyna Wierzbińska z klasy IIf (pierogi z dynią i twarogiem)
  5. Daria Czałpińska i Maciej Macheta z klasy IIcK (tarta dyniowa z ricottą i pomarańczą, pumpkin spice smoothie, zupa dyniowa)
  6. Dominik Bullmann i Damian Dąbrowski z klasy IIcK (zupa z dyni z mlekiem kokosowym)
  7. Radosław Felczak i Kamil Olbryś z klasy IIcK (assiette dyniowe)
  8. Hubert Kiełbasa i Michał Lasoń z klasy IIcK (jaglotto z dynią, kozim serem, porami i puree z dyni)
  9. Sylwia Woźniak i Agata Bazyk z klasy IIIg (ciasto dyniowe)
  10. Wiktoria Martynienko i Nikola Sadocha z klasy IV fK (zupa curry z dynią, szpinakiem i krewetkami)
  11. Angelika Golembka i Weronika Kośka z klasy IV gK (zupa krem z dyni i cukinii)
  12. Angelika Gołąb i Kamila Malińska z klasy IVgK (roladki drożdżowe podane na bazie dyni z dodatkiem dipów)

Przygotowane potrawy oceniała komisja w składzie:

  • Pani Bożena Hołowienko – właścicielka restauracji „Słupskie Smaki” w Słupsku,
  • Pan Adam Wasylew – właściciel restauracji „Syrenka” w Ustce,
  • Pan Grzegorz Dacków – nauczyciel przedmiotów zawodowych w CKP.

Oceniane były:

  • walory smakowe potrawy,
  • atrakcyjność wyrobu, inwencja twórcza,
  • dekoracja i sposób podania potrawy.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Biorąc pod uwagę różnorodność potraw, ich pomysłowość wykonania i podania komisja miała bardzo trudne zadanie w wytypowaniu zwycięzców i przyznaniu nagród. Po długiej debacie przyznano nagrody w dwóch kategoriach: danie główne i ciasto.

I tak za potrawę przyznano następujące miejsca:

I  miejsce - Radosław Felczak i Kamil Olbryś z klasy IIcK za Assiette dyniowe

II miejsce - Hubert Kiełbasa i Michał Lasoń z klasy IIcK za Jaglotto z dynią, kozim serem, porami i puree z dyni

III miejsce - Karolina Koch i Dawid Bareja z  klasy If za Tartę z cukinią

Za ciasta:

I miejsce - Daria Czałpińska i Maciej Macheta z klasy IIcK za Tartę dyniową z ricottą i pomarańczą

II miejsce - Laura Gawin i Anna Krych z klasy I dT za Korzenne ciasto dyniowe

Komisja przyznała również wyróżnienia:

Dla Wiktorii Martynienko i Nikoli Sadochy z klasy IV fK  za zupę curry z dynią, szpinakiem i krewetkami

Dla Kornelii Ochmańskiej i Maksymiliana Wysoczańskiego z klasy I dT za Dynię faszerowaną

Dla Oliwii Rapity i Grażyny Wierzbińskiej z klasy IIf za Pierogi z dynią i twarogiem

 

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy za udział w konkursie, a nagrodzeni otrzymali książki kulinarne, noże szefa kuchni i drobne akcesoria kuchenne. Ponadto za I miejsce w kategorii potrawa z dyni i jej podobnych zwycięzcy otrzymali kolację o wartości 100 zł w restauracji „Syrenka” w Ustce, a za I miejsce w kategorii ciasto kolację o wartości 100 zł w restauracji „Słupskie smaki”

Organizatorem konkursu była klasa IIcK wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych Katarzyną Kierecką, Małgorzatą Tkaczyk i Zofią Woźniak.

Serdecznie dziękujemy sponsorom naszego konkursu Pani Bożenie Hołowienko i Panu Adamowi Wasylew oraz Grupie Sierleccy development. Dziękujemy również za wsparcie finansowe na sprzęt w pracowni gastronomicznej.