Projekt „Kulinaria w literaturze”

29 listopada 2017 w naszej szkole  odbyła się ciekawa impreza pod nazwą „Kulinaria w literaturze”.  

Celem tego projektu była  popularyzacja czytelnictwa poprzez ukazanie sylwetek znanych pisarzy polskich i obcych, którzy interesowali się sztuką kulinarną.

W przygotowaniach do projektu wzięli udział wybrani uczniowie klas: IIcK, IIbH, IIIdT, IIIg i IV CK pod kierunkiem  nauczycieli : Teresy Zamojdzin, Agnieszki Barchanowskiej, Anny Wróblewskiej, Mai Witka-Jeżewskiej i Ewy Nosewicz-Koczorowskiej.

Młodzież inspirowana literaturą znalazła wiele przepisów znanych pisarzy, którzy za kuchennym stołem sprawdzali się także w sztuce kulinarnej. Uczniowie przygotowali  słodkie smakołyki, takie  jak bostońskie ciasteczka, którymi zajadała się Lucy Maud Montgomery, ulubione ciasto czekoladowe Małgorzaty Musierowicz, szarlotkę z przepisu Marii Pawlikowskiej Jasnorzewskiej.

W menu pojawiły się również  pyszne dania jak wołowina z brzoskwiniami(wołowinę zastąpiono dziczyzną), którą zajadał się Witold Gombrowicz, zupa krem z papryki i zupa krem z groszku, które uwielbiał Mark Twain, ostre carry z kurczakiem, to danie Agathy Christie, szparagi w cieście francuskim, które lubił Jarosław Iwaszkiewicz, szczupak po żydowsku(szczupak zastąpiono pstrągiem), który obowiązkowo znajdował się na wigilijnym stole w domu Adama Mickiewicza, a także spaghetti Napoli ulubione danie Marleny de Blasi miłośniczki włoskiej kuchni, która podróżując po Włoszech z uwielbieniem opisywała smaki Italii.

Po prezentacji zespołów przygotowujących potrawy zaproszeni goście przystąpili do  degustacji.

To połączenie literatury z gotowaniem ulubionych potraw pisarzy dało wspaniałą ucztę duchowo-kulinarną.

Fotogaleria >>>