Konkurs - Ryba na stół

W dniu 16.11.2017 roku odbył się Szkolny Konkurs  Kulinarny „Ryba na stół”.

Celem konkursu było propagowanie  potraw z ryb w żywieniu, doskonalenie umiejętności zawodowych i rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną, pobudzanie inicjatywy i pomysłowości uczniów.

Uczniowie przygotowali różnorodne potrawy z ryb, a mianowicie:

z klasy IcK - Karol Piasecki i Michał Sławski – Dorsz w zielonej panierce

z klasy II dT  Małgorzata Bystrek i Wiktoria Kogut – Dorsz na słodko oraz Michał Cemka i Krystian Trąbka - Dorsz z pieczonymi jabłkami

z klasy IV cK Hubert Kiełbasa i Radosław Felczak – Tęczak/pistacje/dynia/rokitnik

z klasy 3 f Maja Powarzyńska Martyna Hryndzio – Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym oraz Karolina Koch i Aleksandra Orzechowska – Pieczony łosoś z sałatka chlebową

oraz Dawid Bareja – Dorsz pieczony podany na risotce szparagowym ze świeżą kolendrą i chutneyem z mango

z klasy II cK Anna Wincek – Sandacza winem marynowany w ziołach

z klasy III cK Agnieszka Gruchała i Katarzyna Przysiecka – Pstrąg pieczony z zapiekanym ziemniakami oraz  Zuzanna Fiske i Joanna Zawistowska - Łosoś i pak choi ugotowane na parze /salsa z awokado i granatu/ jogurt z cytryną/ pieczony sezam

z klasy III dT  Kornelia Ochmańska i Laura Gawin - Sandacz w razowej panierce ułożony na brokułach wraz z salsą z pieczonej papryki

Zaproszenie do oceny konkursowych potraw przyjęli właściciele i szefowie słupskich i usteckich restauracji:

  1. Maciej Hippler – szef kuchni restauracji „Bursztynowa” w hotelu „Lubicz” w Ustce
  2. Krzysztof Wyka - z-ca szefa kuchni restauracji „Bursztynowa” w hotelu „Lubicz” w Ustce
  3. Adam Wasylew – właściciel restauracji „Syrenka” w Ustce
  4. Łukasz Banaszkiewicz – szef kuchni restauracji „Intryga” w Słupsku
  5. Rafał Niewiarowski – szef kuchni restauracji „Dym na Wodzie” w Ustce

Od godziny 8.30 wszystkie zespoły przystąpiły do wykonywania zadania konkursowego. Natomiast od godziny 10.00 po krótkim rozpoczęciu komisja rozpoczęła pracę.

Przy ocenie wzięto pod uwagę: atrakcyjność potrawy i inwencję twórczą, dekorację i sposób podania potrawy, walory smakowe potrawy oraz prezentację potrawy, czyli kilka słów na temat wykonanej i podanej potrawy.

Na stole pojawiały się różnorodne potrawy z ryb, wyróżniające się smakowitością i atrakcyjnością. Wykorzystano różne techniki wykonania i dobrano różnorodne surowce, które miały wzbogacić i urozmaicić smak i wygląd potrawy.

Możemy podkreślić ogromne zaangażowanie naszych uczniów, ich profesjonalizm i inwencję twórczą. Poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Wszystko było smaczne i elegancko podane.

Przewodniczący Komisji Konkursowej Pan Rafał Niewiarowski podsumował wyniki pracy komisji, zwrócił uwagę na to co zostało wykonane bez zarzutu, a co wymaga jeszcze poprawy.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i słodkie upominki.

I miejsce zajęli - Karol Piasecki i Michał Starski ze swoim Dorszem w zielonej panierce

II miejsce ex aequo – Zuzanna Fiske i Joanna Zawistowska z Łososiem pak choi ugotowanym  na parze /salsą z awokado i granatu/  jogurtem z cytryną/ pieczonym sezamem

oraz Hubert Kiełbasa i Radosław Felczak z Tęczakiem/pistacjami/dynią/rokitnikiem

III miejsce – Anna Wincek z Sandaczem winem marynowanym w ziołach

Laureaci zostali nagrodzeni

Za I miejsce – nóż szefa kuchni i termometr do pieczenia mięs oraz zaproszenie na staż do Restauracji „Dym na wodzie” w Ustce oraz na kolację prymitywną w Biskupinie,

Za II miejsce książki z przepisami znanych szefów kuchni restauracji oraz zaproszenie na kolację do restauracji „Syrenka” w Ustce

Za III miejsce książka z przepisami znanych szefów kuchni restauracji oraz zaproszenie na staż do Restauracji „Dym na wodzie” w Ustce oraz na kolację prymitywną w Biskupinie.

 

W imieniu organizatorów bardzo serdecznie chcemy podziękować przede wszystkim tym, którzy zechcieli wziąć udział w zmaganiach konkursowych, wykazując się dużą wiedzą i umiejętnościami – uczniom naszej szkoły.

Na naszych uczniów zawsze możemy liczyć!

Chcemy również podziękować członkom szanownego jury. Za pracę i wysiłek włożony w sprawiedliwą ocenę wszystkich zadań konkursowych.

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy!

Dziękujemy także tym, którzy wsparli nas w przygotowaniu i organizacji konkursu – nauczycielom i uczniom naszej szkoły

Szczególne podziękowanie dla sponsorów konkursu

Panu Zdzisławowi Markiewiczowi właścicielowi firmy „Gastima” – Wyposażenie Gastronomii i Sklepów w Słupsku za drobny, lecz bardzo cenny w kuchni sprzęt kuchenny.

Panu Piotrowi Krysiak za książki „Od kuchni” zbiór przepisów ilustrowanych etapami przygotowywania potraw.

Panu Adamowi Wasylew za przekazanie voucherów na kolację w restauracji „Syrenka” w Ustce.

Panu Rafałowi Niewiarowskiemu za zaproszenie laureatów na kolację prymitywną do Biskupina jesienią 2018 r.

Organizatorzy: Zofia Woźniak i Małgorzata Tkaczyk

Fotogaleria >>>